9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

DIH2


„A robotikát fókuszba helyező digitális innovációs központok (DIH) páneurópai hálózata az agilis gyártás fejlesztéséért.”
Rövidítés:
 DIH2
Keretprogram: Horizon 2020
Projekt időtartam: 2019.01.01. – 2022.12.31.
 
 
A projekt célja:

A DIH2 egy 26 digitális innovációs központból álló hálózatként funkcionál, amely azt a célt tűzte ki, hogy 170 ilyen szervezettel fog kapcsolatot létesíteni a közös tanulás érdekében. A hálózat létrehozásának célja az volt, hogy optimalizálja a robotikai fejlesztések költségeit (kb. 50 %-ra redukálja azokat, ezzel kvázi megduplázva a robotikai piac méretét potenciálisan) és támogassa az innovációs folyamatokat több mint 300.000 gyártó KKV és közepes méretű vállalkozás vonatkozásában a maximális produktivitás és optimális agilitás elérése érdekében. Ez nagyban segíthetné a KKV szektor képviselőit, hogy az agilis termelésük kapcsán mutatkozó kihívásaikat megoldják és a bennük rejlő digitalizációs potenciált felszabadítaná azzal, hogy robot alapú megoldásokat vezetne be, melyek a leginkább költséghatékonyak kisebb tételekben történő gyártási folyamatok esetén.

A DIH2 a következő alapokra építkezik:

  • Egy közös, nyílt hozzáférésű platform, amely felépítésével referenciaként szolgálhat az agilis termeléshez (COPRA-AP) - az ipari adattárház referencia modelljén és FIWARE technológiákon alapulva – kiszolgálva a KKV-k igényeit egy folyamatosan bővülő, robotikai alapú nyílt szabványrendszer kiépülésével (ROSE – AP).
  • Egy speciális felület, amely arra szolgál, hogy a KKV-knak egyfajta „mindenes ügyintézőablakként” funkcionálva alapvető szolgáltatásokat nyújtson, melyekkel a digitális átalakulásuk elősegíthető. Ezek közé tartoznak például a következők: üzleti modell-építés, technikai segítségnyújtás és hozzáférés biztosítása szakképzettség megszerzéséhez és anyagi támogatásokhoz.
  • Két verseny alapú nyílt felhívás megszervezése egy motiváló technológia-megosztó program megvalósítása érdekében, melynek része: 260 agilitást vizsgáló ellenőrzés, 26 határokon átnyúló, technológiák elsajátítását szorgalmazó kísérlet, 26 „ROSE – AP”, illetve 26 millió € feletti értékben kínált köz – és magántámogatás, amely az agilis gyártáshoz kapcsolódó robotikai megoldásokhoz biztosít alapot.
  • A tagok mélyen integrálódnak a regionális S3 stratégiáikba (Smart Specialization Strategy), ezzel további 5 millió €-t biztosítva még az uniós támogatásokon felül, ezzel biztosítva a távolsági szolgáltatásokat is az összes KKV-nak Európa-szerte függetlenül azok működési szektorától, földrajzi helyétől és méretétől.
  • Vállalati szponzorációs program a berendezés- és automatizálás-szolgáltatóktól, akik elkötelezték magukat a hálózat mellett, ez által hozzáférést biztosítva egy szélesebb körű piachoz és a legújabb robotikai fejlesztésekhez.


A DIH² ezt a kiépített hálózatot egy önfenntartó, non-profit egyesületté fogja alakítani, melynek tagjai egész Európa minden jelentős szegmensét képviselik. A DIH2 kiválóan fogja tudni demonstrálni, hogy miként lehet közfinanszírozás alapú kutatások eredményeiből KKV-knak profitálnia, digitális kiválóságot elérnie és globális szintű versenyképességet azáltal, hogy fejlett robotikai megoldásokat alkalmaznak az agilis termelés területén.
 
A PBN tevékenysége: 

A PBN társzervezete, az am-LAB az egyike a 26 digitális innovációs központnak (az Európai Unió által hitelesítették az am-LAB DIH címét), amelyek helyet kaptak a DIH2 projektjében. Az am-LAB szervezete által a PBN több jó gyakorlatot is meg tud osztani a partnerség tagjaival, melyeket főként 2017. november 1-e óta, vagyis az am-LAB alapítása óta szerzett meg. Jelenleg 6 mérnök és további 4 munkatárs dolgozik aktívan azon, hogy minél több innovatív megoldás kerülhessen piacra, főként az Ipar4.0 program köré építkezve és olyan modern eszközökkel dolgozva, mint pl. különböző technológiákat alkalmazó 3D nyomtatók, 3D szkenner, autonóm mobil robot (AMR), beltéri drón, HoloLens és egy robotkar, amely a kooperatív műveleteket támogatja főként. Ami szintén kiemelendő, hogy a PBN szervezetének tagjai már az am-LAB megalapítása előtt és azóta is folyamatosan látogatnak tematikus vásárokat annak érdekében, hogy a digitalizáció területén épüljön tudásuk. Ezek alapján világos, hogy a projektben való részvétel mind a PBN-t és az am-LAB-et, mind pedig egyéb résztvevő és később toborzandó digitális innovációs központokat nagyban segítheti digitalizáción alapuló céljaik elérésében.

 
Projekt költségvetése: 15 999 942.44 EUR
 
Projekt honlap: http://www.dih-squared.eu/
Program honlap: https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/  
Projekt menedzser: Lazáry Mátyás (lazary@pbn.hu)
 

“A projekt a Horizon 2020 programja keretében valósul meg.”


 

]