9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

Zöld és digitális átállás Európából Szombathelyre

Radikálisan új ismereteket, robbanásszerű változásokat óriási kihívás nyomon követni, értelmezni, konkrét tevékenységekre és versenyelőnyre váltani. A PBN célja, hogy európai szinten folyamatosan kapcsolatban legyünk az újdonságok kidolgozóival, és minél több új impulzust, ötletet, fejlesztést tudjunk elhozni Vas megyébe.

A kérdés, hogy hogyan lehet „elhozni” újdonság igényét, tartalmát és lehetőségét hozzánk. Ennek érdekében komplex tanulási folyamatokban veszünk részt, kutatásokat végzünk releváns szakterületeken. Továbbá szakmai utakat szervezünk Európa minden fejlett és fejlődő régiójába, átlagosan évente 20-30 alkalommal. A programokon cégvezetők, szakpolitikusok társulnak a csapatunkhoz. Ezt követően fórumokat, programokat, bemutatókat szervezünk a szakmai közönség számára, majd az így megszerzett új információkból módosított pályázati felhívások, újszerű vállalati gyakorlatok, innovatív tananyagok, fejlesztési koncepciók, ideális esetben beruházások jönnek létre. A körkörös gazdaság területén, mely az európai digitális és zöld ikertranszformáció egyik kulcsterülete, hasonló módon eljárva, számos projekt keretében valósítunk meg programokat.

Közép-Európában az aktív vállalkozásokat hasonló kihívások érik, ezért is különlegesen fontos, hogy a régió cégei és szakemberei együtt, közösen tanuljanak. A globális trendeket le kell fordítani a helyi működési környezetre, nem lehetséges sikeresnek lenni egyszerű másolással. Ezt a célt szolgálja, hogy a körkörös gazdaság és gyártás-digitalizáció területein közép-európai munkacsoportok jöttek létre. A közös munkavégzés keretében szakirodalom elemzése, nemzetközi trendek vizsgálata, jó gyakorlatok megismerése valósul meg. Minden esetben gyakorlat-orientált, vállalkozások számára kézzel fogható eredmények elérése a cél, például egy közösen fejlesztett vállalkozói önértékelő eszköz. (SMERF, SmartCircuit)

A gyártásban többféle módon jelenik meg innovatív módon a körkörös gazdaság. Egyik formája a zéró hulladék elérése a termelésben. Európai együttműködésben olyan demonstrációs célú munkaállomást fejlesztett ki a PBN, mely látványosan válogatja szét alapanyagokra a termelésben nem megfelelően összeállított termék-változatot, majd visszatáplálja automatikusan a gyártás első fázisába. A megoldást egyrészt úgynevezett digitális iker alkalmazás is segíti, lehetővé téve a szimulációkat, másrészt beépítésre került napelemről történő energiaellátás is. (DigiTwinGreen)

Jelentős környezeti terhelés-csökkenést lehet elérni a beszállítói láncban a szállítási távolságok optimalizálása, a készletek minimalizálása, a vevői közelség kihasználása, illetve a kapacitások összehangolása révén. Mindez hozzájárul a károsanyag kibocsátás csökkenéséhez. Gyakorlati megvalósítását szolgálja a különböző gyártási pontok közötti koordináció, mely a szakirodalomban ún. megosztott gyártási modell (distributed factory) néven lelhető fel. Ennek oktatására és kutatására Szombathelyen egy prototípust alakított ki a PBN, portugál, cseh és osztrák partnerségben. Egy olyan platform, architektúra jön létre, mely a megosztott gyártást a gyártósorok között autonóm módon tudja közvetlen termelői adatsoros eléréssel biztosítani. (ConFacts)

A körkörös gazdaság sikerességének egyik feltétele, hogy már az első lépéskor a termék újrahasznosítása, illetve minimális hulladék képződése van a tervező szeme előtt. Ezt hívják körkörös tervezésnek. Ennek a design megközelítésnek a középiskolások számára történő tananyag készítésén dolgozik a PBN, nemzetközi partnerekkel. A végeredmény olyan online elérhető, európai együttműködésben kifejlesztett tananyag, mely nemzetközileg is versenyképes tudást tud adni a jövő generációjának. (Circes)

Az építőanyagok gyártása területén a károsanyag kibocsátás drasztikus csökkentése, az építőiparban a digitalizáció és az intelligens modellezés, a zöld anyagok felhasználása mind dinamikusan előtérbe kerülő tématerület. A PBN nemzetközi partnerségben arra fókuszál, hogyan lehetséges építőanyag törmelék újrahasznosítása, elsősorban faalapú elemek vonatkozásában – beltéri ajtók, nyílászárók, burkolóanyagok stb. Ideális esetben újra-hasznosítási pontot sikerül létrehozni, városi partnerségben. (KARMA)

A biológiailag lebomló anyagok fontos potenciális energiaforrást jelentenek. Lehet növényi vagy állati maradék, szennyvíz, számos egyéb forrás. A nemzetközi konzorcium a faipari hulladékok újrahasznosítása, energiaforrásként történő kinyerése a központi vizsgálati terület. A tanulmányutak, bemutatók révén a cél Szombathelyen új faipari hasznosító megoldás létrehozása. (3F GREEN MODEL)

Nem lehet úgy érték-teremtésről, innovációról beszélni, hogy nem tudatosítjuk a szellemi tulajdonjog jelentőségét, szerepét és értékét. Egy átlagos cseh vagy lengyel cég 3-4-szeresét éri egy magyar vállalkozásnak csak azért, mert tudatosan fókuszálnak a szellemi tulajdonjoggal és értékkel kapcsolatos szempontokra. A mesterséges intelligencia megjelenése tovább növelte ennek a területnek nem csak a fontosságát, hanem a komplexitását is. Megfelelő módon fel kell készülni erre a jogalkotók mellett a vállalkozásoknak is. Ezért szervez a PBN nemzetközi együttműködésben képzéseket a terület népszerűsítésére. (IPR4SC)

 
]