9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

Tüzelőanyag-cellás targonca bemutató Vépen

A SMART-HY-AWARE projekt keretein belül, 2023. május 17-én, tüzelőanyag-cellás targonca bemutatóra került sor a Galambos Logistic Kft. vépi telephelyén.

A találkozó első felében prezentációkat hallhattak a résztvevők. A rendezvény házigazdájaként elsőként a Galambos Logistic Kft. ügyvezetője mutatta be a cég portfolióját, kiemelve az új szombathelyi telephellyel kapcsolatos fejleményeket, illetve hangsúlyozva a fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységüket és terveiket is.

Ezt követően a rendezvény szervezőjeként, a PBN bemutatta és összefoglalta a 2022-as év végén, a SZMJV megbízásából elkészült Szombathelyi Hidrogénstratégiát, ami szorosan illeszkedik a nemzeti és EU-s stratégiához. A stratégiában és az előadásban is említésre kerültek a nemzetközi hidrogén mobilitással kapcsolatos jógyakorlatok, köztük a már létező magyarországi példák is. A stratégiában kidolgozásra került a városi hidrogén mobilitási akcióterv, amelynek főbb elemeit az előadásában is bemutatta a PBN projektmenedzsere.  A stratégia összefoglalóján kívül az előadásból kiderült, hogy a PBN-nek jelenleg is több nemzetközi projektje fut a fenntarthatóság és körkörös gazdaság témakörében (Karma, 3F Green Model, Smart Circuit, Circes, IPR4SC, DigiTwinGreen).
 

 

Az előadásokat a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. munkatársa zárta, aki kiemelten fontosnak tartja a környezettudatosságot és fenntarthatóságot. Az általuk forgalmazott tüzelőanyag-cellás targoncák ötvözik az elektromos targoncák fenntarthatóságát a belső égésű motorok praktikusságával – működésüket a gyakorlatban mutatták be a megjelenteknek.
A prezentációkat követő sajtótájékoztatón az előadókon kívül részt vettek a szombathelyi tanácsnokok is. A klímaváltozásnak már csak a hatásait tudjuk csökkenteni, mindenkinek ki kell vennie a részét abból, hogy élhető bolygót hagyjunk a jövő generációira, mondta a sajtótájékoztatón Németh Ákos tanácsnok. Bokányi Adrienn tanácsnok kiemelte, hogy Szombathely élen jár az úttörő megoldások kipróbálásában, és törekszik arra, hogy minél szélesebb körű partnerséget építsen ki a célok elérése érdekében, amelyek közül az egyik egy hidrogénen alapuló ökoszisztéma-fejlesztés megvalósítása.

A találkozót követően a PBN három munkatársa részt vett a zalaegerszegi GreenTech konferencián, ahol energetikával, körforgásos gazdasággal és hidrogén felhasználási területekről hallhattak érdekes előadásokat és panelbeszélgetéseket.
 

 

A SMART-HY-AWARE projekt zárókonferenciájára pedig június 20-21-én kerül sor Brüsszelben, ahol Bokányi Adrienn és a PBN projektmenedzsere fogja bemutatni a szombathelyi projekteredményeket.
 
A városi Hidrogénstratégia, illetve a SMART-HY-AWARE projektben elért eredmények teljes mértékben összhangban vannak a Szombathely2030 program körkörös gazdaság támogatásának, a zöld közlekedés és intelligens város kialakításának koncepciójával.

 
]