9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

Peer Review - Gazdasági diverzifikáció Szombathelyen

Szombathely Megyei Jogú Városában a Szombathely2030 Fejlesztési Program részeként gazdasági diverzifikációt, valamint az egészségügyi ágazatban a feldolgozóipar vonzását tűzték ki célul.
A témához kapcsolódó szakértelem megszerzése érdekében igénybe vették az Interreg Europe Peer Review szolgáltatást, amely más európai régiók (szakértők) tapasztalatait hasznosítja. Az esemény eredményeként más régiók képviselői is hozzájárultak az akcióhoz azzal, hogy ajánlásokat fogalmaztak meg, miután elemezték a konkrét területi és tematikus összefüggéseket, és reflektáltak saját tapasztalataikra.
 
A szakértőket releváns tapasztalataik és szakértelmük alapján választották ki, hogy a tapasztalatcsere megfeleljen az elvárásoknak, és hasznos megoldásokat nyújtson a városnak. Az alábbi szakértők vettek részt az eseményen:
  • Alberto Baldi – klasztermenedzser, bioPmed Cluster, Piemonte régió (IT);
  • Maria Garcia – beruházási projektmenedzser, SODENA, Navarra régió (ES);
  • Inaki Gutierrez-Ibarluzea – igazgató, BIOEF, Baszk régió (ES);
  • Nora Mack – menedzser, MedTech-Cluster, Felső-Asztria (AT);
  • Jan Nylander – ügyvezető igazgató, Glasir AB, Stockholm region (S).
Az esemény tíz munkamenetből állt, és 2021. június 29–30-án került tartották hibrid rendezvény formájában. Az első napon, az első hat ülésen a résztvevők a város oldaláról bemutatták a jelenlegi helyzetet, beleértve a különböző érdekeltek álláspontját és a meglévő politikai kihívásokat. A második nap a közös munkáról szólt, azzal a céllal, hogy a bemutatott ajánlásokat megvalósítható tervré alakítsák egy nyílt vita során.
 
 
20 ember dolgozott együtt Európa minden tájáról 2 napig a gazdasági diverzifikáció elősegítése és a feldolgozóipar vonzása érdekében.
Néhány kulcsfontosságú tanulság, amelyet belsőleg egyeztettek:
 
  • Szombathely eredetileg széles koncepcióból indult ki, és két nap múlva komplex rehabilitációs orientáció és rengeteg tartalommal kapcsolatos tematikus elemmel került meghatározásra
  • a résztvevők fókuszáltabbak, céljuk most már, hogy a regionális helyi fenntartható erőforrások és a nemzetközi tendenciák alapján a komplex rehabilitációs szektoron belül hogyan kell alkalmazkodni és kihasználni a hosszú távú előnyöket
  • a regionális érdekelt felek impulzusokat kaptak arra vonatkozóan, hogy hogyan kell létrehozni egy hot spot-ot / innovációs campus-t
  • a regió megtanulta, hogy az innovációs campus hogyan tud változást generálni a gazdasági ökoszisztémában - tudományos és technológiai park, új egyetemek, kutatóközpontok, új cégek stb.
  • Néhány konkrét útravaló: határon átnyúló test bed, közös tanúsítvány lehetőség, klinikai vizsgálati környezet, kockázati tőke/crowd funding a helyi vállalkozói szellem ösztönzésére, koordináló személyek dedikálása a tematikus területekre, tehetségvonzás átgondolása, technológiai transzfer iroda, termálvízre is építeni
 
 
A helyi érdekelt felek megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy projektcsoportot, amely minden elemre vonatkozóan részletes cselekvési tervet készít. A résztvevők hetente találkoznak, hogy helyi szinten dolgozzanak az ökoszisztéma fejlesztésén.
 
A gazdasági diverzifikáció a regionális ökoszisztéma megerősítését és a gazdasági ellenálló képesség kiépítését segíti. A FOUNDATION projekt szintén ezzel a témával foglalkozik, és a PBN projektpartnerként azon dolgozik, hogy megnézze a jó gyakorlatokat és cselekvési tervet dolgozzon ki a Nyugat-dunántúli régió további fejlesztéseire.
Az INTENCIVE projekt az egészségügyi szektor és az egészségügyi szolgáltatások, különösen az e-egészségügyi megoldások támogatásával kapcsolatos politika kialakításáról szól. A PBN, mint INTENCIVE projektpartner részvételével zajló szakértői értékelési folyamat a regionális politika fejlesztésének lényeges része lehet, és be fog épülni a projektben kidolgozott cselekvési tervbe.
 
A szakértői értékelés (Peer Review) a Policy Learning Platform támogatásával valósult meg.
 
https://www.interregeurope.eu/policylearning/expert-support/peer-review/
https://www.interregeurope.eu/policylearning/
 
https://www.interregeurope.eu/intencive/
https://www.interregeurope.eu/foundation/
 
]