9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

PBN - Smart Factory HUB- Closing conference

”When you reduce the cost of failure, you see a big eruption of innovation” (Gary Hauthier)

Ez az idézet kiválóan leírja mi is a Smart Factory HUB projekt. 

A projekt 3 éve időtartama alatt a partnerség számos Ipar 4.0-hoz kapcsólódó technológiai megoldást látott, és a projekt lehetőséget adott, hogy még többett megtudhassanak a digitalizációról és az "okos" gyártásról.
A záró konferencia keretében, a partnerek szerették volna megosztani tapasztalataikat, ezért Ipar 4.0 szakértőket hívtak meg, hogy a résztvevők számára a Duna régiós innovációs megoldásokat bemutathassák. . 

A záró konferencia 3 fő panelra épült: 
Panel 1: Smart Factory HUB siker története
Panel 2: A Digitális Innovációs központok fontossága a digitális átalakulában 
Panel 3: Jövőbeli támogatási rendszerek és lehetőségek

(Ide kattintva elérhetőek a záró konferencia előadásai.)

A Panel 1-ben  Marius Valentin Niculae – project officer, Danube Transnational Programme , - Nyitóbeszéde után Daniel Copot – Promurje Technology Park – bemutatta a Smart Factory HUB prjekt fő eredményeit és sikereit. 

A következő számok, tökéletesen leírják a projekt sikerességét:
-    261KKV került inetrjúztatásra
-    58 jó gyakorlat került összegyűjtésre
-    33 szakértő segítő került bevonásra
-    12 tréning module és egy online oktatási felület került kidolgozásra.
-    105 Smart Factory Megoldás került meghagahtározásra, valamint egy online katalógusba került összesítésre. 
-    9 Learning Demonstrational Workshop nevű esemény került megrendezésre, ahol a Smart Factory Megoldásokat mutatták be. 
-    44 regionális workshop került megrendezésre 10 országban.
-    23 nemzetközi cég került támogatásra. 

Ezt követően Renata Csabai – Pannon Business Network – egy videóval mutatta be, hogy a projekt mit nyújtott  a partnerség számára mind szakmailag mind pedig emberileg.

Szintén a Panel 1-ben Robin Mitana – SIDAT Digital & Slovak Chamber of Commerce and Industry-  és Marek Bureš – University of West Bohemia – a Duna régió sikertörténeteit mutatták be.Robin Mitana egy megvalósítási anulmányon keresztül mutatta be a  digital twinning nyújtotta lehetőségeket és  Marek Bureš bemutatott több Transfer Lab pilots -t nevezetesen: Baumruk & Baumruk, AIR POWER, RECAR PROFI, és Elkamet.

Radu Petruse & Ioan-Alexandru Gaurus - Lucian Blaga University of Sibiu & Maier Werkzeugmaschinen – megosztották tapasztalataikat és véleményüket a kiterjesztett valósággal kapcsolatban. 

Az utolsó előadó a Panel 1 -ben Daniela Chiran  volt- Steinbeis-Europa-Zentrum/Steinbeis 2i –  Thematic Pole 1 fontosságára hívta fel a figyelmet, és a projektek közötti együttműködés fontosságáról is beszélt. 


Panel 2-ben az első előadó Andrea Halmos volt - European Commission - DG CONNECT -  aki videóelőadáson keresztül beszélt a Digitális Innovációs Központok fontosságáról. 

A Digitlis Innovációs Központok regionális szintű fontosságáról Dr. Christine Koppenhöfer – Priority Area 8 of the EUSDR, WG Digital Danube, Reutlingen University beszélt.  Valamint az egy adott ágazatra fókuszáló Digitális Innovációs Központok fontosságáról is beszélt. Jó gyakolatként itt egy Magyar Digitális Innovációs központot említett meg. 

Ennek a magyar Digitális Innovációs Központnak am-LAB a neve, melyet  Balázs BartaPannon Business Network. mutatott be. Barta Balázs betekintést engedett az am-LAB eredményeibe és megoldásaiba, valamint hangsúlyozta Smart Factory HUB fontosságát, melynek keretében , sokat tanulhattak az Ipar 4. megoldásokról. 

Peter Statev – ICT Cluster – presented a Bulgarian success story and also mention the framework conditions for the future of the European economy and described what should have to do in EU and national level.

Peter Statev -  ICT Cluster - bemutatott egy bolgár sikertörténetet és megemlítette az európai gazdaság jövőjének keretfeltételeit. 

A szlovén sikertörténetet Marko Močnik – Pomurje Technology Park – mutatta be és egy Digitális innovációs Központokkal foglalkozó projektet is megemlített melynek neve DiH2 a projekt fő célja :A robotikát fókuszba helyező digitális innovációs központok (DIH) páneurópai hálózata az agilis gyártás fejlesztése.

A szlovén, a bulgár, és a magyar sikertörténetet követően Roland Sommer - Association Industry 4.0 Austria – the Platform for Smart Production – bemutatta a következő platformot:  Platform Industry 4.0 Austria.Véleménye szerint az Ipar 4.0 egy olyan társadalmi kihívás, amelyet csak az ipar, a tudomány, a regionális és nemzeti politikai döntéshozók, szakszervezetek és a nem kormányzati szervezetek együttműködésével lehet megoldani.

Az utolsó panel fő témája a Jövőbeli támogatási rendszerek és az azokban rejlő lehetőségek. A téma keretében, George Čufer – DG REGION- bemutatta a finanszírozási lehetőségeket az európai strukturális és beruházási alapokon keresztül a 2021 -2027-es időszakban.

Ali Muhammad – VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD- , Susanne Kuehrer – EIT Digital IVZW – és Dr. Katalin Kovács – Innomine Group Ltd. – felvázolták a Horizon 2020 projektek finanszírozásának fő elemeit.
Ali Muhammad Ali Muhammad az L4MS koorditátor. Az L4MS proejkt célja "Okos" logisztika kidolgozása a gyártással foglalkozó szektor számára ezért előadása során megemlítette a következő nyílt felhívás kritériumait az L4MS keretében. 

Susanne Kuehrer megemlített egy másik nyílt felhívást, amely az adatközpontú alkalmazások fejlesztését célozza

Dr. Katalin Kovács megemlítette a Cloudifacturinghoz kapcsolódó második nyílt felhívást és elmondta milyen feltételei vannak a jelentkezésnek. 

A nap utolsó előadó Marko Hren  - Government office for Development and European Cohesion Policy -  volt, aki bemutatta a  Slovenian Smart Specialization Strategy (S4)  és ennek finanszírozási lehetőségeit. 

A fentebb említett előadók közül néhányan  bemutatták megoldásaikat, ezért a résztvevőknek lehetőségük volt kipróbálni a HoloLens nyűjtotta lehetőségeket, és működés közben láthattak egy kollaboratív robotot is. 

 

„A projekt az Interreg Danube Transnational Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg."

]