9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

PBN - MADE IN DANUBE – SIKERES ZÁRÓ KONFERENCIA A „MADE IN DANUBE“-PROJEKTBEN, STUTTGARTBAN

2019. Június 3-án került megrendezésre a „Made in Danube“ projekt zárókonferenciája, Stuttgartban, Németországban. Több, mint 65 ember vett részt, különböző szektrokból (akadémiai, ipari, hatóságok és klaszterek) fogadták el a meghívásunkat és részt vettek. A nyitó rendezvényen 2017-ben, a Duna régió versenyképességének erősítését tűztük ki célul. Ennek a célnak az elérésében, különböző, nemzeti határokon átnyúló együttműködések valósultak meg, így könnyebbé vált a két és többoldalú transzfer (különösen a bio-gazdaság területén). A rendezvény során az előző évek eredményeit tematizálták, és további kutatási eredményeket ismertettek.

A köszöntő beszédet Dr. Jonathan Loeffler (CEO, Steinbeis 2i GmbH) és Daniela Chiran (Senior Project Manager) tartották, utánuk pedig a projektbe bevont szakértők, stakeholderek és projektpartnerek szólaltak fel.

Ezt követően az eseményt három fő részre osztották: Először a kulcsfontosságú előadók megegyeztek a „Made in Danube” projekt keretéről, összekapcsolva azt egyrészt az EU Duna-régióra vonatkozó stratégiájával (EUSDR), másrészt a bio-gazdaság területét.

Ezután két panelbeszélgetést tartottak, ami alatt a stakeholderek a regionális és a transznacionális együttműködés eredményeit, a projekttel kapcsolatos partnerségi együttműködésről megoszthassák a véleményüket.

A kulcsfogalmak tematikusan különbözőek voltak: Dr. Judit Schrick-Szenczi (A Priority Area 8 “az EUSDR vesenyképessége”koordinátora) elmagyarázta, hogy a “Made in Danube” realizálta a Duna Régió versenyképességét a projekt ideje alatt. Megjegyezte továbbá, hogy az EUSDR action planjét jelenleg felülvizsgálják, és hogy a „Made in Danube” -ban történő tanulási folyamatokat figyelembe veszik az új változatban. Ezután Dr. . Simina Fulga-Beising (Fraunhofer Mérnöki és Automaizálási Intézet) betekintést nyújtott a termékfeldolgozásba, a termelési folyamatokba, és hogy a természetből milyen előnyökre tudtak szert tenni.

Daniel Ács, PhD (A szlovál klaszterszövegtség elnöke) kiemelte a biogazdaság fontosságát, három fontos pillérrel (kormányzati, ipari és nyilvános), és hogyan kellene bevonni őket a folyamatokba.

 

 

A következő panelben, 3 kiemelkedő sikersztorit mutattak be a helyi résztvevők (mind a három részre egyet: fa szektor, okos és precíziós termelés és bioüzemanyag). A 2. panel a nemzeti hatóságok innovációs szerepének kérdésével foglalkozott. További előadások követték, köztük Assoc. Prof. Mihai Dragomir, PhD habil. (A Kolozsvári Műszaki Egyetem) bemutatta azt az újdonságot, amelyet a projekt időtartama alatt fejlesztettek ki: DTIC (Duna Transznacionális Innovációs Együttműködés) ez az eszköz egy speciális online platform, amelyet a Dunában működő bio-gazdaság szereplői használhatnak, akik érdeklődnek a kutatás és az innováció megfelelő és piacon sikeres megoldására.

A rendezvény ideje alatt, Miljana Ćosić (Projekt menedzser) fenntartható projekt eredményeiről szóló előadásban kiderült, hogy a „Made in Danube” már sok előrelépést tett.

Ugyanakkor ismételten hangsúlyozták, hogy a végső konferencia nem tekinthető a projekt végének, hiszen az együttműködés a további előre lépesek miatt a jövőben is folytatódik.

A nap folyamán elegendő lehetőséget biztosítottak a résztvevők számára, hogy megismerjék egymást, feltérképezzék a lehetséges közös érdeklődési köreiket, amelyek a jövőben tovább fogják fejleszteni a Duna-régiót.

 

 

"A projekt az Interreg Danube Transnational Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg."

]