9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

UnicornQuest


Unikornis vállalkozások megtartását elősegítő szakpolitikai eszközök megosztása és optimalizálása

 
Rövidítés:
UnicornQuest
Keretprogram: Interreg Europe
Projekt időtartam: 2023.03.01. – 2027.02.28.
 
A projekt célja:

2021-ben Európában 85 új, ún. "unikornis" technológiai vállalat született. A bíztató növekedés ellenére az elmúlt évtizedben sok európai vállalat kénytelen volt elhagyni Európát, amely óriási veszteség a kontinens számára a munkahelyek, a szellemi tulajdon és az agyelszívás tekintetében.
A projektrégiókban megtapasztalható a "unikornissá" váló, induló vállalkozások kivándorlása és ezért a régiók közötti differenciációt, specializációt és komplementaritást támogató intézkedéseket igyekeznek partnerek erősíteni. A cél, hogy ezek a régiók ismét vonzóvá váljanak a szóban forgó vállalkozások számára EU fővárosaiban és az Egyesült Államokban alakult vállalkozói HUB-okkal szemben.  
A partnerrégiók szeretnének specializálódni azáltal, hogy több olyan helyi „hub-ot” hoznak létre, amelyek kísérleti terepeket kínálnak, és a helyi közösséget használják a leendő unikornis vállalkozások tesztelési terepeként. Ezek a helyi hub-ok megtartják és vonzzák azokat a leendő unikornis vállalkozásokat is, amelyek az EU alapelvei és értékei, például az emberi jogok, a szabadság, a demokrácia és az egyenlőség tiszteletben tartása szerint szeretnének növekedni. Ezek az értékek létfontosságú alapot jelentenek ahhoz, hogy ezeket a hub-okat a többi csomóponttól eltérőnek jelöljék, különösen az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten, stratégiai megkülönböztetést teremtve regionális hub-ok számára.
A régiók közötti tapasztalatcsere révén a partnerek megosztják egymással regionális tapasztalataikat, és a Harvard CASE módszert használják a partnerek közötti diszkurzus alapjaként és a partnerek közötti tanulási folyamat megkönnyítésére. A projekt 36 hónapja során 9 szakpolitikai eszköz javítására számítanak.


Projekt partnerek:

 • Science and Technology Park of Alentejo (PT)
 • Slovak Innovation and Energy Agency (SK)
 • Western Development Commission (IRELAND)
 • Innovation & Management Centre Limited (IRELAND)
 • North-West Regional Development Agency (RO)
 • Business Developmnet Friesland Foundation (NL)
 • Liguria Region (IT)
 • Zemgale Planning Region (Latvia)
 • Pannon Business Network Association (HU)
 • Hauts-de-France Regional Council (FR)
 • EuraTechnologies (FR)
 

A PBN tevékenysége: 

A PBN regionális és nemzetközi jó gyakorlatok elemzése révén kíván hozzájárulni regionális és országos szintű szakpolitikai programok fejlesztéséhez szakpolitikai ajánlás megfogalmazásával a leendő "unikornis" vállalkozások letelepedésének támogatása érdekében. A PBN koordinálja a konzorcium kommunikációs tevékenységét a figyelem felkeltése, a regionális és országos érintettek bevonása a projektek tanulási folyamatába, valamint az elért eredmények megfelelő kommunikálása érdekében.


Projekt költségvetése:
A projekt teljes költségvetése: 2 303 970 EUR
 
Projekt honlap:  https://www.interregeurope.eu/unicornquest
Program honlap:  https://www.interregeurope.eu/
Projekt menedzser: Enyingi-Kurucz Andrea (andrea.kurucz@pbn.hu)

„A projekt az Interreg Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.”

]