9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

SMERF


Vállalkozások felkészítése a jövő kihívásaira

 Rövidítés:
SMERF
Keretprogram: Interreg Central Europe
Projekt időtartam: 2023.04.01. – 2026.03.31.
 
A projekt célja:

A SMERF projekt az alacsony és közepes technológiaszintű kis- és középvállalkozások fejlesztését támogatja, azzal a céllal, hogy azok készen álljanak a jövő kihívásaira. Egyúttal olyan új szolgáltatásokat nyújt a felsőoktatási intézményeknek és a KKV-k innovációs folyamatait támogató közreműködő szervezetek részére, amelyek szélesítik kompetenciáikat és támogatják a kkv-kat, különösen Alsó-Szilézia (PL), Felső-Ausztria (AT), Emilia-Romagna (IT), Baden-Württemberg (DE), Nyugat-Dunántúl (HU), Jadranska Hrvatska (HR), Liguria (IT) és Východné Slovensko (SK) régiókban.
A projekt egyedi megközelítést alkalmaz 4 tematikus pillér egyidejű összekapcsolásával, új koncepciók és modellek elemzése és alkalmazása révén:

 1. Innovációs kultúra,
 2. Digitális gyártás,
 3. Nyílt innováció 2.0 és megosztási gazdaság,
 4. Zöld és körkörös gazdaság és fenntarthatóság.

A SMERF projekt célja az interregionális együttműködés révén innovációbarát kultúra kialakítása, a digitalizáció felgyorsítása és bevezetése a gyártásban, a szervezetek beindítása vagy fejlesztése, hogy megnyíljanak és ösztönözzék őket az Open innováció 2.0 eszközeire valamint a zöld megállapodással és a körkörös gazdasággal összhangban lévő megoldások és legjobb gyakorlatok megvalósítása.

 
Projekt partnerek:

 • Wroclaw University of Science and Technology (PL)
 • Business Upper Austria (AT)
 • Center of Research and Technologic Innovation s.r.l. (IT)
 • Karlsruhe Institute of Technology (DE)
 • Pannon Business Network  Association (HU)
 • STEP RI Science and Technology Park of the University of Rijeka Ltd. (HR)
 • University of Genoa - Polytechnic School (IT)
 • Technical University of Kosice (SK)

 
A PBN tevékenysége: 

A PBN a projekt során a 4. tematikus pillér felelőse, koordinálja a „zöld és körkörös gazdaság és fenntarthatóság” témakörének alapos feltérképezését, a partnerekkel közösen választ keres arra, hogy a témakörben hogyan fejlődhetnek a kis- és középvállalkozások. A kutatás elvégzése révén hozzájárul az ún. SMERF Diagnózis eszköz kialakításához, amelynek segítségével a vállalkozások felmérhetik saját kompetenciáikat és lehetőségeiket. A PBN egyúttal koordinálja a jó gyakorlatok és esettanulmányok feltérképezését és azok megosztását a résztvevő régiók számára azáltal, hogy szakpolitikai szereplők számára szervez nemzetközi work shopot.

 
Projekt költségvetése:
A projekt teljes költségvetése: 2 486 517 EUR
 
Projekt honlap:  https://www.interreg-central.eu/projects/smerf/
Program honlap:  https://www.interreg-central.eu/
Projekt menedzser: Enyingi-Kurucz Andrea (andrea.kurucz@pbn.hu)
 

„A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.”

]