9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

DECORATOR 
A Duna régió építészeti megoldásainak megújítása a fenntarthatóság jegyében.

Rövidítés:
 DECORATOR
Keretprogram: Danube Regional Programme
Projekt időtartam: 2024.01.01. - 2026.06.30.
 
A projekt célja:

A DECORATOR projekt a bölcsőtől a bölcsőig elvek alkalmazásával forradalmasítja az épületek tervezésének, építésének és hasznosításának módját a Duna régióban. A kezdeményezés célja, hogy a körforgást és a fenntarthatóságot bevezesse az építészeti és építési folyamatokba. A DECORATOR projekt legfontosabb eredményei közé tartozik a fenntartható építőanyagok és -technikák, az innovatív öko-üzleti modellek fejlesztése, valamint a digitalizáció fokozása az építőiparban, bevonva az iparági szakembereket és a helyi közösséget is. 
A helyi erőforrások feltérképezésére, innovatív üzleti modellek kidolgozására és egyéb célokra irányuló öt kísérleti tevékenység megvalósítására kerül sor a projekt keretében. 
Ezek a kezdeményezések jelentősen befolyásolni fogják az építőipari ágazatot, és a nagyobb fenntarthatóság és innováció felé terelik az:
PILOT1 - Gyártás: A hangsúlyt itt a helyi erőforrások feltárására, a hagyományos tudás hasznosítására és a kortárs építési gyakorlatok integrálására helyeződik.
PILOT2 - Használat: Ebben a kísérleti projektben az építőipar üzleti modelljének átalakítása a cél. 
PILOT3 - Az életciklus vége: A kisérleti tevékenység célja, hogy elősegítse az épületek zöld módon történő lebontását, ösztönözve az anyagok újbóli felhasználását, és megtalálni a módját annak, hogy az építkezés során kevesebb hulladék keletkezzen. 
PILOT4 - Anyagok: Új anyagok felfedezése és új felhasználási módok megtalálása a cél, mindezt azért, hogy az építőipari termékek fenntarthatóbbá váljanak.
PILOT5 - Tervezés: Ebben a projektben célunk a kreativitás és a művészi kifejezésmód ösztönzése, mindezt a fenntartható építési elvek betartása mellett. 

 
Projekt partnerek:

 • Technology Park Ljubljana (TPLJ) - Szlovénia - Lead Partner
 • University Nova Gorica (UNG) - Szlovénia
 • Business Upper Austria (BIZ-UP) - Ausztria
 • Creative Region Linz & Upper Austria (CREARE) - Ausztria
 • Pannon Business Center (PBN) - Magyarország
 • Hungarian Innovation Cluster for Construction (MIENK) - Magyarország
 • Croatian Chamber of Economy (HGK) - Horvátország
 • Croatian Wood Cluster (CWC) - Horvátország
 • Bayern Innovative (BAYINNO) - Németország
 • Rosenheim Technical University of Applied Sciences (THRO) - Németország
 • Regional Wood Cluster (PROWOOD) - Románia
 • Foundation for Innovation, Technology and Transfer of Knowledge (FITT) - Bosznia-Hercegovina 
 • University of Belgrade - Faculty of Forestry (UBFF) - Szerbia

 
A PBN tevékenysége: 

A projektpartnerekkel szorosan együttműködve a PBN hozzájárul a környezetbarát építőanyagok és építési technikák fejlesztéséhez és tökéletesítéséhez, amelyek kifejezetten a régió egyedi környezeti és társadalmi-gazdasági szempontjaihoz igazodnak.

A PBN emellett a fenntarthatóságot előtérbe helyező innovatív üzleti modellek létrehozásában is szerepet vállal, elősegítve a környezettudatosság kultúrájának kialakulását az építőiparban. A digitális technológiák és eszközök bevezetésének elősegítésével a PBN célja a hatékonyság növelése és a környezeti hatások csökkentése az építőipari ágazatban. A PBN a célzott ismeretterjesztés és a közösség bevonására irányuló kezdeményezések révén biztosítja a fenntartható építőipari gyakorlatokkal kapcsolatos előnyök széles körű megértését és elfogadását, elősegítve az érdekeltek részvételét minden szinten.

 
Projekt költségvetése:
A projekt teljes költségvetése: 2,570,644,38 €
Interreg támogatás (PBN): 131 192,99 €
 
Projekt honlap:  https://interreg-danube.eu/projects/decorator
Program honlap:  https://www.interreg-danube.eu/
Projekt menedzser:Kocsis Zsófia (zsofia.kocsis@pbn.hu)

"A projekt az Interreg Duna Régió Program keretében, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg."

]