9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

BrAIn
Mesterséges intelligencia promotálása a kis- és középvállalkozások számáraRövidítés:
 BrAIn
Keretprogram: Danube Regional Programme
Projekt időtartam: 2024.01.01. - 2026.06.30.
 
A projekt célja:

 

BrAIn Projekt: Innováció és Technológia a Duna-Régióban

A BrAIn projekt célja a Duna-régió gazdaságainak és kis- és középvállalkozásainak versenyképességének javítása az AI, az i4.0, és az emberközpontú i5.0 technológiák révén. A projekt transznacionális együttműködése révén összehangolt technológiai fejlesztéseket és képzési programokat kínál, amelyek célja az értékláncokba való integrációt elősegítő innovációk és gyakorlati megoldások előmozdítása.

Kulcsfontosságú területek, mint gyártás, agro-élelmiszeripar és az egészségügy, számos kihívással szembesülnek, beleértve a munkaerőköltségek növekedését, a demográfiai problémákat és az iparágak gyors technológiai átalakulását. Ezekre válaszul a BrAIn projekt pilotprogramokat, valamint a helyi szinten megszerzett tudás regionális és nemzetközi terjesztését támogató intézkedéseket kínál.

A projekt az EU innovációs támogatási keretrendszerét, különösen az S3 stratégiát és az EC 2021/1060-as rendeletét használja fel, hogy elősegítse a tudás és technológiák helyi alkalmazását és az értékláncokban való hatékony integrációt. Ezáltal a BrAIn projekt hozzájárul a Duna-régió kiegyensúlyozottabb és fenntartható fejlődéséhez.

 
Projekt partnerek:

 • Pannon Business Network Association (PBN) - Magyarország - LP
 • ITC – Innovation Technology Cluster Murska Sobota (ITC) - Szlovénia
 • Steinbeis 2i GmbH (SEZ) - Németország
 • Foundation Cluster Information and Communication Technologies (ICT Cluster) - Bulgária
 • West Regional Development Agency (W RDA) - Románia
 • PROUNION (PU) - Szlovákia
 • Business Upper Austria (Biz-up) - Ausztria)
 • XR Institute Ltd. - (XRI) - Csehország
 • University of Belgrade - School of Electrical Engineering (ETF) - Szerbia)
 • Organization for Entrepreneurship Development (ODA) - Moldova
 • Information Society Development Institute (IDSI) - Moldova

 
A PBN tevékenysége: 

A PBN, mint a BrAIn projekt vezető partnere és az EUSDR PA 8 Mesterséges Intelligencia Munkacsoportjának vezetője, kiemelt szerepet tölt be a projekt koordinálásában. A projekt keretében a PBN az oktatási anyagok fejlesztését irányítja, amelyek az AI és az i4.0 technológiák alkalmazását célozzák az egészségügyi szektorban. Ezek az anyagok a munkaerő képességeinek fejlesztését segítik elő, különösen az öregedés kihívásaival kapcsolatos innovatív megoldásokra fókuszálva.

Ezenfelül a PBN irányít egy transznacionális pilot projektet, amely az öregedő népesség által jelentett problémákra keres megoldásokat az AI technológiák alkalmazásával. Ez a projekt lehetőséget biztosít a résztvevő országoknak, hogy közösen fejlesszenek és teszteljenek új megközelítéseket, amelyek javíthatják az idősebb lakosság életminőségét és támogathatják az egészségügyi szolgáltatások hatékonyságát.

A PBN által vezetett tevékenységek nemcsak hogy elősegítik a szektoriális fejlődést, hanem hozzájárulnak a Duna-régió egészségügyi rendszereinek fenntartható innovációjához is. A projekt ezen komponensei fontos lépések a régió egészének egészségügyi kihívásainak kezelésében, miközben erősítik a transznacionális együttműködést és a tudásmegosztást a partner országok között.

 
Projekt költségvetése:
A projekt teljes költségvetése: 187 4990.00 EUR
Interreg támogatás (PBN):225 800,00 €
 
Projekt honlap:  https://interreg-danube.eu/projects/brain
Program honlap:  https://www.interreg-danube.eu/
Projekt menedzser:Csabai Renáta (renata.csabai@pbn.hu)

"A projekt az Interreg Duna Régió Program keretében, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg."

 
]