9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

Úttörő Innováció – A PBN sikertörténetei 2024 tavaszán

A tavaszi időszak különösen mozgalmasan telt a PBN projektmenedzser csapata számára. 10 országban 17 projekt keretében képviselték szervezetünket, olyan előremutató témákban, mint a körkörös gazdaságra való átállás támogatása különböző iparágakban, a digitalizáció megoldásainak iparban való alkalmazása, terület- illetve gazdaságfejlesztési koncepciók megalkotása és konkrét pilotok létrehozása, az idősgondozás technológiai megoldásai, illetve újszerű oktatási kezdeményezések megvalósítása. 


KÖRKÖRÖS GAZDASÁGRA VALÓ ÁTÁLLÁS TÁMOGATÁSA KÜLÖNBÖZŐ IPARÁGAKBAN


SMART CIRCUIT – körkörös gazdaság és digitális innováció

A SMART CIRCUIT két napos genovai eseménye során a közép-európai gyártási ökoszisztéma átalakításához kapcsolódó körkörös gazdasági és a digitális innovációs megoldások kerültek bemutatásra. A konferencia első napján az elektronikai ipari hulladék újrahasznosítása területén megvalósult jógyakorlatok kerültek bemutatásra, valamint a kapcsolódó fejlett technológiák –mint a Big Data és AI – integrálásának lehetőségeiről esett szó. A második napon interaktív csoportmunkák révén feltérképezésre kerültek a körkörös gazdasági stratégiák gyakorlati alkalmazásának lehetőségei, illetve a regionális együttműködés kérdésköre.
 
3F GREEN MODEL – agrár és faipari hulladék, mint energiaforrás

A projekt szicíliai tanulmányútja keretében a helyi partnerek jó gyakorlatok segítségével szemléltették, hogyan lehet a hulladékot értékes erőforrásokká alakítani. Erre olyan konkrét gyakorlati példákat mutattak be, mint például, hogy hogyan használják fel olajfalevelek, citrusszármazékok maradékát nyersanyagként táplálékkiegészítő kifejlesztéséhez; hogy hogyan készítenek csiganyálkából és ehető virágokból kozmetikai készítményt; vagy akár milyen módon lehet a mezőgazdasági hulladékot biometánná, tiszta és megújuló energiaforrássá alakítani.
 
CIRCES – körkörös gazdaság és design

A CIRCES projekt megvalósítása folyamán a középiskolások számára készülő körkörös tematikájú tananyag és platform fejlesztése mellett fontos szempont a partnerek közötti tudásátadás is. A legutóbbi találkozón - az olaszországi Faenzában - egy művészeti intézmény körkörös design fókuszú munkáit ismerhették meg, valamint egy olyan körforgásos vállalatot, amely a borászati és agrár-élelmiszeripari ellátási láncokból származó hulladékot visszanyeri és hasznosítja, hogy energiát, természetes műtrágyát és 100%-ban bioalapú magas színvonalú termékeket (alkoholt, borkősavat, kivonatokat) nyerjen belőle.KARMA – építőipari hulladék újrahasznosítása

A KARMA projekt májusi rendezvényének Szombathely adott otthont, ahol az   interaktív műhelymunkákon, a helyi stratégiák bemutatásán és a tapasztalatcserén volt a főszerep. A negyedik interregionális találkozó egyértelműen bemutatta a tudástranszfer lehetőségeit az építési hulladék megfelelő újrahasznosítása területén.

WE.Circular – női vállakozók támogatása a fenntarthatóság jegyében

A WE.Circular projekt keretén belül kollegáink két napos rendezvényre utaztak a moldáv fővárosba, Chisinauba. A projekt célja a női vállalkozók integrálása a körforgásos gazdaság és az ipar4.0 világába a Duna régióban. Az első napon a moldáv és cseh partnerek jó gyakorlatait ismerték meg a résztvevők, melyek megismerése hasznos tudásnak bizonyult a partnerség számára. A második napon a partnerek által elkészített nemzeti kutatási eredmények kerültek bemutatásra. Magyar oldalról a Design Terminal szervezete csatlakozott a projekthez.


IPAR FEJLESZTÉSE A DIGITALIZÁCIÓ LEHETŐSÉGEINEK KIHASZNÁLÁSÁVAL


AIRISE – mesterséges intelligencia megoldások a gyártásban

A bilbaói partnertalálkozó fő programja a partnerség kkv-khoz kapcsolódó munkáját támogató nagykövetek (AIRISE Ambassadors) gyakorlati képzése volt, valamint a 40 ezer eurós támogatást nyújtó felhívások eredményeinek értékelése.

Drive2Transform – innováció az autóiparban

A Drive2Transform projekt nyitórendezvényére júniusban került sor a regensburgi TechBase-ben. A projektben 8 közép-európai ország 9 projektpartnere vesz részt. Az esemény során a résztvevők betekintést nyerhettek az egyes országok autóipari innovációs ökoszisztémájába.

DigiTwinGreen – digitális iker alkalmazási lehetőségei a gyártásban

Májusban, Szombathelyen találkoztak először személyesen a PBN által vezetett nemzetközi projekt, A DigiTwinGreen partnerei. A találkozó során a PBN mérnökei széleskörű tájékoztatást adtak a digitális innovációs központunkban (am-LAB) zajló munkákról, kiemelve a digitális iker fejlesztésünket, amit a DigiTwinGreen projektben valósítottunk meg. A találkozón a digitális ikerrel kapcsolatos oktatási anyagok készítéséről is szó esett, valamint a digitális iker felhívásra jelentkező 12 cég pályázati anyagát is átbeszélték a résztvevők.


ÖKOSZISZTÉMA FEJLESZTÉS HELYI ÉS REGIONÁLIS SZINTEN


RurAll – vidéki területek fejlesztése

Májusban Beltinciben került sor a RurAll konzorcium első élő eseményére. Szervezett műhelymunkák keretében a partnerség megvitatta a transznacionális együttműködés eljárását a kormányzási modell kialakításában, valamint a vidéki közösségek bevonásának kihívásait. Kerekasztal-beszélgetésre is sor került a rendezvényen, melynek keretében az Új Európai Bauhaus megközelítése volt a téma a vidéki közösségekben.

OD4GROWTH – open data hasznosítása a városüzemeltetésben

2024. májusában az OD4Growth projekben tanulmányút került megrendezésre Seville városában, ahol megismertük, hogy hogyan segítik a nyílt adatok a helyi fejlődést és betekintést nyertünk helyi jó gyakorlatokba és kezdeményezésekbe a nyílt adatok területén.

BEST-DIH – digitális innovációs központok interregionális együttműködése

A BEST-DIH projekt keretében júniusban interregionális tematikus szemináriumon vettünk részt Zwolle-ban. Ipari szakértők, politikai döntéshozók és innovátorok részvételével megvizsgáltuk a régiók digitális átalakulását elősegítő kulcsfontosságú politikai eszközöket és stratégiákat, amelyek során betekintést nyerhettünk a legjobb gyakorlatokba is.

ICC – okos városok

Az Intelligent Cities Challenge keretében a PBN munkatársa és Szombathely Önkormányzatának képviselői vettek részt a portói konferencián. Két nap alatt számos előadást hallgathattak meg és részt vehettek izgalmas workshopokon, ahol Szombathely hidrogénenergia projektje kiemelt figyelmet kapott és példaként szolgált más városok számára.

SKALE2CT – business accelerator szolgáltatások fejlesztése

Júniusban a PBN kollégái Torinóba utaztak, hogy megismerkedjenek Piemont régió ökoszisztémájával, amely hosszú gyártási hagyományokkal rendelkezik és számos magánvállalat és start-up létrejöttéhez vezetett, tehetséges embereket vonzva és gazdag környezetet biztosítva az innováció számára. A kétnapos program során két Interreg Europe projekt, az ACCELERATE GDT és a SKALE2CT egyesítették erőiket és közös tanulási eseményen vettek részt.


EGÉSZSÉGÜGY ÉS REHABILITÁCIÓ ÚJ TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSAI


NOTRE – idősgondozás digitalizációja

San Sebastiánban tett tanulmányút keretében a NOTRE projekt vezető partnereként lehetőségünk volt megismerni a helyi jó gyakorlatokat az idősgondozás digitalizálása területén, illetve a kollgáink által koordinált találkozón az ECHAlliance által szervezett "Hogyan küzdjük le a kulturális, jogi és társadalmi üzleti kihívásokat egy másik ökoszisztéma megközelítésekor" című tematikus képzésen vettünk részt.RehAllianCE – úttörő technológiai megoldások a rehabilitációban

A RehAllianCE projekt nyitó rendezvénye a lengyelországi Gliwiceben, májusban került megrendezésre. A projekt keretében lengyel, magyar, német, olasz és osztrák partnerek dolgoznak együtt 2,5 éven keresztül a rehabilitáció területén új technológiák használatának optimalizálása érdekében. Ennek első lépéseként a novemberben induló pályázati felhívás előkészítése zajlott a személyes találkozón.

3PASSE – szociális és szolidáris gazdaság

Az olaszországi Torino adott otthont a 3P4SSE projekt márciusi partnertalálkozójának. A projekt a szociális és szolidáris gazdaság előmozdítását célozza regionális és európai szinten. A LINKS Foundation által szervezett kétnapos esemény egyik fő programja a Policy Conference volt, ahol a LINKS Foundation ügyvezetője és Trento tartomány képviselője vezették be a résztvevőket a projektbe és a szociális és szolidáris gazdaság témájába. A konferencia két szekcióra oszlott, melyek közül az egyik a szociális klaszterek és regionális fejlődés, míg a másik az új normatív keretek témáját tárgyalta.


OKTATÁSI KEZDEMÉNYEZÉSEK


IPR4SC – szellemi tulajdonjogok gyakorlati használatának népszerűsítése

Pisában május végén az IPR4SC projektben IPR Data Analysis & Interpretation témájú kurzus előkészítése valósult meg, illetve a partnerek oktatása az említett témában. A projekt a felsőoktatási intézmények és szakképzési szereplők számára felhasználható oktatási anyagokat fejleszt, amelyek promótálják a nyílt források használatát.

eTOM AT-HU – határon átnyúló oktatási megoldások

A partnerség látogatást tett a graz-i partnernél, ahol az újonnan kialakított maker space-ként kiválóan alkalmas kültéri kutatóállomásokat és a készülő makerboxokat tekintették meg. Ezt követően, a soproni találkozón a partnerség megismerkedett a 7K modellel, melynek lényege, hogy az oktatásban sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni az olyan képességek kifejlesztésére, mint a kritikus gondolkozás, kreativitás, interkulturális kommunikáció és társai.

DRP LP seminar – vezetői partneri továbbképzés

EU-s projektek vezető partnereinek szervezett szemináriumon vettünk részt Belgrádban a Duna program szervezésében, ahol bemutatásra kerültek az elszámolási teendők szabályai és a projektmegvalósítás előrásai. A PBN a Duna program keretében 1 projekt vezető partnere (BrAIn) és 5 másik projektben projektpartner.

]