9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

Szellemi tudásból vállalkozói vagyon

A szellemi tulajdon olyan vagyon, amit kézzel foghatóvá lehet és érdemes tenni, mégsem él vele számos hazai cég. Ha összehasonlítunk egy lengyel és egy magyar vállalkozást, melyek egyforma adottságúak, a lengyelt háromszor annyiért lehet átlagosan eladni, mint a magyart. Fejlesztenek a hazai cégek, kreatívak, de ennek pénzben mérhető eszközzé alakítása rendszeresen elmarad. A Knowing IPR projekt keretében ezen lesz lehetőség változtatni.
A Pannon Gazdasági Hálózat (PBN) által képviselt nemzetközi együttműködés révén akár 1.5 millió Ft értékben kaphatnak jelentkező vállalkozások segítséget abban, hogy a cégértéküket megnöveljék az elvégzett szellemi termékük tulajdonjoggá alakításával.

A KnowING IPR projekt a tudástervezés és a szellemi tulajdonjog (IPR) menedzselésének eszközei segítségével mozdítja elő az innovációt a Duna-régióban. A projekt az innováció feltételeinek javítását is támogatja a KnowING HUB elnevezésű transznacionális online platform kifejlesztésével. A HUB teljes online infrastruktúrát biztosít az átfogó IPR-adatbázishoz, továbbá eszközöket kínál az adatok kinyeréséhez és az IPR-menedzsment fejlesztéséhez kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt.

A szellemi tulajdonjog iránt érdeklődők számára elérhető a KnowING HUB Helpdesk szolgáltatása, ahol fogalommagyarázatok, gyakran ismételt kérdések és a projekt nemzeti kontaktpontjainak listája is megtalálható.

A tavalyi év végén útjára indítottuk a MeetIPRhub nevű, a szellemi tulajdonjoggal, szabadalmakkal és technológiatranszferrel foglalkozó mentorprogramunkat. A mintaprojektben olyan felsőoktatási intézmények és autóipari cégek vettek részt, amelyek törekednek arra, hogy javítsák az IPR-ral kapcsolatos készségeiket, IPR-alapú együttműködéseket alakítsanak ki és IPR-ismeretek segítségével fejlesszék munkafolyamataikat vagy oldják meg kihívásaikat. A projektet 2021 év végéig hosszabbították meg.

A projekttel és a közelgő eseményekkel kapcsolatos további információkért látogassanak el a projekt hivatalos weboldalára.

A „KnowING IPR – Az innováció támogatása a Duna-régióban tudástervezéssel és szellemitulajdon-menedzsmenttel” projekt az Európai Unió (ERDF, IPA, ENI) és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.
]