9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

PBN-INTENCIVE - Jó gyakorlatok és szakpolitikai ráhatásuk

3. tanulmányút és tematikus workshop a Nyugat-dunántúli régióban, Magyarországon
A Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület 2021. február 25.-én rendezte meg a “3. tanulmányút és tematikus workshop” eseményt, hogy bemutassa a magyarországi jó gyakorlatokat az e-egészségügy területén, továbbá, hogy betekintést adjon az egészségügy felé irányuló helyi politika fejlesztési folyamatába. Az rendezvénysorozat 3. eseményén szerte Európából 33 fő vett részt. Az utazási korlátozások miatt az esemény online formában valósult meg. Az esemény 2 részből tevődött össze. A workshop első felében 3 jó gyakorlat került bemutatásra a regionális e-egészségügy területén az INTENCIVE project keretében. A második részben a résztvevőknek lehetőségük volt megismerni, hogy hogyan lehet a befolyásolni a szakpolitikát.
 

 
1. RÉSZ - JÓ GYAKORLATOK

1. Jó gyakorlat: Jelzőrendszeres segítségnyújtás idősek számára: Szombathely, Magyarország
A projekt vezető partnere röviden prezentálta az INTENCIVE projektet. Ezt követően Koroknai Anikó bemutatta, hogyan építették ki és valósították meg a jelzőrendszeres segítségnyújtó rendszert az idősek számára Szombathelyen. Minden magyarországi önkormányzat köteles bizonyos alapvető szociális szolgáltatásokat nyújtani. E szolgáltatások nyújtására általában a helyi önkormányzatok hoznak létre egy intézményt. 2010. szeptember elseje óta működik ilyen formában Szombathelyen a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat. Ez egy 24 órás szolgáltatást jelent a 65 éven felüli idősek számára.160 készülék áll az idősek rendelkezésére (120 vészhívó óra, 40 monitorozó óra). A siker nem a vészhívások számában mérhető, hanem az idősek pozitív visszajelzéseiben. A szolgáltatás hatására életminőségük és a biztonságérzetük javult, ezáltal hosszabb távon biztosított a saját otthonukban való élet.
 
2. Jó gyakorlat: IEM e-egészségügy megoldások
Kilian Gobiet egy új, e-egészségügyi megoldást mutatott be, ami egyedülálló módon monitorozza az emberek egészségét. Prezentációját az e-egészségügy deficiníciójával indította majd kiemelte a főbb problémákat amik Európában az egészségügyi rendszerekre jellemzőek (orvoshiány a vidéki területeken, demográfiai változások - öregedő társadalom, egyre több beteg szenved szív- és érrendszeri betegségekben és kockázati tényezőikben világszerte). Előadásában kiemelte, hogy ezekre a problémákra, milyen megoldást nyújthatnak az IKT eszközök. Ezt követően részletesen bemutatta a moduláris rendszer részeit: hardver, szoftver, coaching, adatkezelés és szolgáltatási csomag.

3. jó gyakorlat: KÖSSZ applikáció – Applikáció önkénteseknek
Rosta-Pethő Regina mutatta be jó gyakorlatként a PBN által kidolgozott a KÖSSZ apllikációt, mint Önkéntes Közösségi Szolgálat alkalmazást. Magyarországon érvényben van egy olyan szabályozás, amely szerint minden középiskolai diáknak 50 órás közösségi munkát kell elvégeznie. Jelenleg ez egy nagyon bürokratikus folyamat minden résztvevő számára, és az alkalmazás lehetőséget kínálhat e feladat teljesítésének megkönnyítésére. Ez az okos alkalmazás egy online platform, amely támogatja a minőségi szolgáltatást az érintett résztvevők számára. Az alkalmazás használata előnyös azoknak a gondozói szervezeteknek, melyek mindig munkaerőhiányban szenvednek, egyben támogatva a diákokat a közöségi munka elvégzésében.

2. RÉSZ - TEMATIKUS WORKSHOP

A regionális válságállóság kiépítése – váltás az autóiparról az egészségügyipar felé – Szombathely2030 program bemutatása
Bokányi Adrienn, Szombathely város tanácsnoka bemutatta a regionális válságállóságra fókuszáló helyi fejlesztési programot. Kiemelte, hogy ez a program olyan hosszú távú célokra összpontosít, mint az ipari szerkezetátalakítás (szakosodás az egészségügyre, rehabilitáció, körkörös gazdaság, fenntartható mobilitás, intelligens város). A tanácsnok bemutatta az ICC programot és az Interreg Europe Policy Learning Platform Peer Review támogatást, amely Szombathely városának mentorálását végzi, azzal a céllal, hogy kidolgozza a fejlesztési programot (Szombathely2030) egy új ipar megerősítése érdekében, különös tekintettel az egészségügyi iparra a helyi ökoszisztémában azáltal, hogy vonzza az egészségügyi vállalatokat.
 

Adatelemzés a jelzőrendszeres segítségnyújtás szolgáltatás fejlesztése érdekében
Barta Balázs bemutatta azt a folyamatot, ahogyan a PBN a szenior jelzőrendszer adatelemzésétől kiindulva eljut az okos idősszoba koncepciójához. A fentiekben bevezetett, idősek riasztórendszeréből származó adatokat a PBN helyi szereplők (önkormányzat, gondozói szervezet, egyetem) szoros együttműködésével mélyebben elemezte, azért hogy felhívja az érdekelt felek figyelmét arra, hogy az idősödő társadalom egyre nagyobb terhet ró minden fél számára és mindeközben a szociális ellátórendszer már most teljes kapacitással működik. 2030-ra a lakosság egynegyede 65 év feletti lesz. A felmérés következtetései az okos szenior szoba koncepciójához vezettek, amely egy komplex mikrokörnyezet lesz, amely az idős embereknek és az ellátást nyújtóknak szánt intelligens eszközök több elemét integrálja. Mind az egyénre, mind az infrastruktúrára összpontosít, minden elem egyetlen platformként jelenik meg. Az okos szenior szoba várhatóan 2021 nyarán nyílik meg Szombathelyen.
 
Az e-egészségügy területén lévő Európai Innovációs Központok hálózata
Andrea Jester bemutatta az e-egészségügyre fókuszáló digitalis innovációs központokat. A hálózat fő célja az, hogy támogassa a technológia fókuszú helyi és regionális közvetítők közötti európai kapcsolatokat, ezáltal kiterjesztve „szolgáltatási” potenciáljukat a „végfelhasználókra” vagy „technológiai fejlesztőkre és tesztelőkre”, valamint megkönnyítve a technológiaátadási intézkedéseket az európai egészségügyi szektorban. Jelenleg 21 DIH tagja a hálózatnak Európa-szerte. Bemutatta az első 12 hónap cselekvési tervét és a prioritásokat.

 

 
További információért kérem, látogason el az INTENCIVE project weboldalára: interregeurope.eu/intencive
Kövessen minket Facebookon (@intenciveinterregeurope) és LinkedIn-en (INTENCIVE – Interreg Europe)

 
Kapcsolat:
Regina Rosta-Pethő, Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (szervező partner)
Tel: +36 30 968 1445
Email: regina.petho@pbn.hu
Sanna Inkeri, Dél-Ostrobothnia Regionális Tanács (vezető partner)
Tel: +358401626150
Email: sanna.inkeri@etela-pohjanmaa.fi
  
 
Notes to Editors:
  1. Az INTENCIVE célja az egészségügyi szolgáltatások újragondolása és újratervezése az idősödő társadalomban, valódi ügyfélorientáció és innováció-vezérelt egészségügyi technológiák felhasználásával a magas minőség és a hozzáférhetőség garantálása érdekében. A projekt átfogó célkitűzése, hogy javítsa ezen szakpolitikák és programok végrehajtását a partnerrégiókban, és növelje az ERFA regionális operatív programjaira és stratégiáira való ráhatást. Bővebben: interregeurope.eu/intencive
 
  1. A prezentációk és az esemény felvétele itt érhető el: https://drive.google.com/drive/folders/10NxrMYUgd3-1axm-BcJw9PjYG3UIkJix
]