9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

PBN - SOLEZ ZÁRÓ KONFERENCIA

A SOLEZ projekt SMART SOLUTIONS FOR URBAN AND REGIONAL MOBILITY IN EUROPE című záró konferenciájára június 6-án került sor a Brno Kiállítási Központban, az Urbis vásáron. A vásár célja az volt, hogy bemutassa a legkorszerűbb megoldásokat az intelligens városok és önkormányzatok számára. A konferencia szervezője a KORDIS JMK volt, amely a dél-morvaországi tömegközlekedési rendszer koordinátora.

A SOLEZ projekt célja az alacsony kibocsátású övezetek és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mobilitási politikák támogatása az európai városokban. A projekt 2016 júniusában indult, és várhatóan 2019 júliusában fejeződik be. 7 partnerországból 10 partner (Lengyelország, Ausztria, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Horvátország és Olaszország) vesz részt a projektben.

Az eseményt egy különleges történelmi vonatút vezette be a Brno-dolní nádraží állomásról a Kiállítási Központ területére. A KORDIS igazgatója, Jiří Horský üdvözlő beszéde után Winfried Ritt beszélt az Interreg Közép-Európa Program Közös Titkárságából. Zuzana Švédová, a Brno Közlekedési Kutatóközpont bemutatta a projekt eredményeit az intelligens parkolás területén. Aztán Květoslav Havlík a KORDIS-ból és Pavel Orlíček a Masaryki Egyetemen a P + R  témájával foglalkoztak a Dél-morvaországi régióban. Havlík úr új alkalmazást mutatott be, amely megjeleníti az összes P + R helyet a Dél-morvaországi régióban. Ezután bemutatta a meglévő rendszereket, amelyek adatokat szolgáltatnak a regionális tömegközlekedési járművek tényleges helyzetéről az utasok számára, és elmagyarázta ezen adatok lehetséges felhasználását az autósok tájékoztatására a P + R parkoló következő összeköttetéseiről.

Ebédszünet után megvitatták az elektromos és a hidrogénbuszok témáját. Joško Deur (Zágrábi Egyetem) áttekintést adott a városi autóbusz-szállítás elektromos áramlásáról. Egyéb felszólalók az Ostrava tömegközlekedési társaságtól és a Žilinai Egyetemen járultak hozzá megfigyelésükhöz.

Az utolsó rész a városközpontokban található kis üzletek problémájának volt szentelve. A Vicenza és Graz előadói mérlegelték, hogy a mobilitási politikák alakítják-e szokásainkat és városunkat. A konferenciát Bárta David vezette, a városi mobilitás jövőjéről szóló vitával zárult le. A vita sok résztvevő figyelmét felhívta, mivel hosszú ideje beszélgettek.

A konferencia sikeres volt, amit a résztvevők pozitív visszajelzése is tükröz. Összesen körülbelül 120 látogató vett részt a konferencián.

 

„A projekt az Interreg Central Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg."

]