9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

PBN-FOUNDATION-1. Szemináriuma a Regionális Válságállóság Európában témában

A Pannon Gazdasági Hálózat, mint a FOUNDATION projekt magyar partnere volt a házigazdája a Regionális válságállóság Európában rendezvénysorozat első szemináriumának. Az esemény online került megrendezésre 2021. január 21-én 55 fő részvételével.
 


 

A regionális ellenálló képesség kiépítése az ipari szerkezeti változáshoz témakörét járjuk körbe a projekt szemináriumsorozatában, amelynek első állomásaként Magyarország, különösen a Nyugat-dunántúli régió tapasztalatait vettük górcső alá.
 
Politikai döntéshozókat, érdekelt feleket és az összes érintett szereplőt szerte Európában meghívták, hogy csatlakozzanak, és osszák meg tapasztalataikat a regionális ellenálló képesség kialakításáról.



FOUNDATION projekt bemutatásaJohn Hobbs, Vezető Partner, a Corki Műszaki Intézet docense

 A projekt vezető partnere bemutatta a FOUNDATION projekt célkitűzéseit és tevékenységeit, amelynek keretében jelen rendezvény megrendezésre került. A FOUNDATION project átfogó célja a regionális ellenálló képesség kiépítése az ipari szerkezetváltáshoz azon szakpolitikák és intézkedések fejlesztése révén, amelyek alapját képezik egy erős regionális szintű, stratégiai vállalkozói tényfeltáró folyamat és a kapcsolódó támogatási rendszer elindításának.

 

Hogyan tud egy üzleti támogató szervezet a rugalmassághoz hozzájárulni?- Barta Balázs, ügyvezető - Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület
 
Ahhoz, hogy a hallgatóság teljes képet kapjon a magyarországi gazdasági folyamatokról, az előadó az elmúlt 150 év történelmi kitekintésével mutatta be milyen is volt az élet a Vasfüggöny előtt és milyen változásokat hozott a rendszerváltás, ami elvezet napjaink gazdasági életéig. Az összefoglaló kontextusba helyezte a jelenleg zajló, helyi gazdaságfejlesztési lépéseket. A PBN igazgatója kiemelte, hogy mint gazdaságfejlesztési szervezet milyen intézkedésekkel tud hozzájárulni a gazdasági rugalmasság kiépüléséhez a régióban.
 

Hogyan tud egy helyi önkormányzat az ellenálló képességhez hozzájárulni?– Bokányi Adrienn, Szombathely Megyei Jógú Város gazdasági tanácsosa - a Living-in.EU tagja
 Szombathely város gazdasági tanácsosa bemutatta, miért kapcsolódott be a város az Living-in.EU kezdeményezésbe, és hogyan járulhat hozzá a 100 Intelligens Város Kihívás Program a gazdasági szerkezetátalakításhoz. Beszélt a Szombathely2030 programról, amely a város stratégiai fejlesztési dokumentuma az elkövetkező 10 évben, amelynek középpontjában a rugalmas tudásgazdaság áll. Kiemelték, hogy ez a program keresztezi a politikai feltételeket, és olyan hosszú távú célokra összpontosít, mint az ipari szerkezetátalakítás (szakterület a gyógykezelésre, rehabilitációra, körkörös gazdaságra, fenntartható mobilitás, intelligens város).

 

Hogyan tud egy vállalkozás válságálló lenni? – Tolner Ferenc, az Óbudai Egyetem PhD tanulója, az am-LAB termék és innovációs menedzsere
 Az am-LAB/PBN termék és innováció menedzserének przentációja során azt a témát vizsgáltuk meg közelebbről, hogy hogyan tud egy cég válságálló lenni. Az eddig rendelkezésre álló szakirodalom áttekintését követően egyéni vizsgálatok eredményei kerültek bemutatásra.

„A projekt az Interreg Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.”

 

 
 
]