9700 Szombathely, Zanati út 32-36.

+36 94 505 003

EN

RehAllianCE

Új technológiák használatának optimalizálása a rehabilitációban a közép-európai lakosság életminőségének javítása érdekében


Rövidítés:
 RehAllainCE
Keretprogram: Interreg Central Europe
Projekt időtartam: 2024.05.01 – 2026.10.31
 
A projekt célja:

A rehabilitáció olyan ellátás, amely segít az embereknek a mindennapi életükhöz szükséges képességeik visszaszerzésében vagy fejlesztésében. A kihívást az jelenti, hogy az ilyen gondozás gyakran a családot terheli rendszerszintű vagy technológiai támogatás nélkül.
A projekt által kezelt közös kihívások két dimenzióra oszthatók – társadalmi és technológiai:

  • Társadalmi: hiányzik a rendszerszemléletű megközelítés vagy modellek minden betegcsoport rehabilitációjához (idősek, stroke/szívműtétekből felépülő betegek, fogyatékos gyermekek, gerincdegenerációban szenvedő tinédzserek stb.).
  • Technológiai: hiányoznak a közös megoldások a MedTech feldolgozóipar számára, amelyek fejlett technológiákra és digitálisan képzett munkaerőre való átállást igényelnek.

A Rehabilitációs Projekt célja a kkv-k támogatási szolgáltatásainak erősítése a kutatáshoz és innovációhoz (K+I) való hozzáférés javítása érdekében a rehabilitációs technológiák területén. Ennek érdekében a projekt segíti a MedTech cégeket az áttörésben és termékeik kereskedelmi forgalomba hozatalának felgyorsításában. A projektpartnerek tapasztalataikat és bevált gyakorlataikat megosztva szakpolitikai ajánlásokat dolgoznak ki az egészségügyi szektor innovációs rendszerének javítására. A RehAlliance-ban új technológiákat tesztelnek, például rehabilitációs robotokat vagy exoskeletonokat, segédeszközöket, hordható vagy telemetria eszközöket.

 
Projekt partnerek:

  • Upper Silisian Accelerator for Commercial Enterprises Ltd. (PL)
  • Pannon Business Network  Association (HU)
  • Carinthia UAS - non-profit limited liability company (AT)
  • BioRegio STERN Management GmbH (DE)
  • Nerosubianco (IT)
  •  Local Health Authority Veneto Region (IT)

 
A PBN tevékenysége: 

A PBN vezetésével a projekt egyik alapköve, egy stratégia és szakpolitikai ajánlás készül el a rehabilitációs termékeket és szolgáltatásokat fejlesztő kkv-k innovációs kapacitásának erősítésére. A stratégia magába foglalja az összehasonlító elemzést, a pilot programok eredményeit, a partnerrégiók már működő jó gyakorlatait, valamint a nemzetközi kontextusban beazonosított fejlett rehabilitációs modelleket. Ezen túl a PBN részt vesz a Smart-Rehab-INDEX kidolgozásában és alkalmazásában is. Egy transznacionális pilot keretében kiépít egy olyan támogató környezetet, amely határon átnyúló szolgáltatások összekapcsolásával hosszútávon segíti a térség medtech vállalkozásait. A regionális living lab projekt keretében pedig a PBN-en belül rehabilitációs segédeszközök témában kerül konkrét tesztelésre a kialakított közös együttműködési rendszer. E folyamat során a hazai vállalkozások és releváns szakmai és szakpolitikai szereplők kerülnek bevonásra. A projekt eredményeinek fenntartása érdekében Rehabilitációs Kompetencia Központot hoznak létre, amelynek kialakításában és fenntartásában is aktívan részt vesz szervezetünk. 


Projekt költségvetése:
A projekt teljes költségvetése: 1 578 032,80 EUR
Teljes ERDF támogatás : 1 262 426,24 EUR
A PBN ERDF támogatása: 229 455,68 EUR
 
Projekt honlap:  https://www.interreg-central.eu/projects/rehalliance/
Program honlap:  https://www.interreg-central.eu/
Projekt menedzserRosta-Pethő Regina (regina.petho@pbn.hu)
 


„A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.”

]